Alles van Putten
Bekijk de agenda
< maart 2023 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
9
 
 
1
2
3
4
5
10
6
7
8
9
10
11
12
11
13
14
15
16
17
18
19
12
20
21
22
23
24
25
26
13
27
28
29
30
31
 
 

Continuïteit van jeugdhulp voor de Noord-Veluwe gegarandeerd!

Continuïteit van jeugdhulp voor de Noord-Veluwe gegarandeerd!
Putten Geplaatst 7 december 2014

Met het ondertekenen van de laatste contracten voor jeugdhulp hebben de gemeenten van Regio Noord-Veluwe de continuïteit voor deze hulp gegarandeerd.


Gemeenten zijn per 1 januari verantwoordelijk voor het totale jeugdbeleid. Al een aantal jaren bereiden de gemeenten van de Noord-Veluwe zich voor op deze nieuwe en uitdagende taak. Belangrijke opdracht bij de transitie is de garantie dat kinderen, die nu hulp krijgen of op de wachtlijst staan, ook in 2015 zeker zijn van deze hulp. Met de afronding van het inkoopproces is deze garantie door de gemeenten gerealiseerd.

Massale inkoop
De regio heeft in totaal zo'n 110 zorgaanbieders gecontracteerd. De meesten daarvan zijn in regioverband geworven, maar in totaal 15 contracten zijn in samenwerking met alle Gelderse regio's gerealiseerd. 38 Contracten zijn landelijk door de VNG voor alle gemeenten afgesloten. Een operatie die ongeveer een half jaar in beslag heeft genomen en waar bijna € 40 miljoen mee gemoeid is.
Nunspeetse wethouder Gert van den Berg, bestuurlijk trekker Jeugd Regio Noord-Veluwe: "Het was een spannende operatie. Lang waren we onzeker over de cijfers en over een aantal onderdelen bestaat die onzekerheid nog steeds. Voor zover mogelijk hebben wij de cijfers op orde en is er ruimte om tegenvallers op te vangen. Het zal nog veel creativiteit vragen van de hulpverleners om binnen hun budgetten te blijven."

Veranderingen voor ouders en jeugdigen
Niet alleen voor gemeenten gaat er veel veranderen, maar ook voor ouders en jeugdigen. De toewijzing van hulp is geen automatisch recht meer. Gezinnen en hun sociale netwerk zullen veel meer betrokken worden bij het opvangen van de hulpvraag.
De toegang tot hulp ligt vanaf 2015 bij de Centra voor Jeugd & Gezin (CJG's). Door begin 2014 lokale jeugdhulpverleningsteams op te zetten, hebben de gemeenten al ervaring kunnen opdoen in het omgaan met de nieuwe taak. Nu wordt gewerkt aan een regionale stichting waarin deze teams worden ondergebracht.
Ook huisartsen, specialisten en de kinderrechter kunnen verwijzen naar jeugdhulp. De gemeenten hebben met deze partners afspraken gemaakt om goed samen te werken ten gunste van het kind en het gezin.

Eén gezin, één plan
Het wordt voor alle betrokkenen een spannende en boeiende uitdaging om de jeugdhulp te laten uitgroeien tot een efficiënt en effectief hulpstelsel. Belangrijkste ingrediënt is het kunnen werken vanuit één plan per gezin. Het CJG-team kijkt met het gezin goed op welke punten ondersteuning het meest zinvol is. Daarmee wordt het verkeerd of onjuist inzetten van hulp voorkomen. Door eerst het één aan te pakken kan worden bijgedragen aan de oplossing van een ander zorgpunt. Gezinnen zullen daar zelf actief aan bij moeten dragen.
Bestuurlijk trekker Gert van den Berg: "We zijn met z'n allen gewend dat we recht op zorg hadden. Waar bijvoorbeeld dyslexiezorg nu nog onder ieders zorgverzekering valt, is dit in 2015 een onderdeel van de nieuwe Jeugdwet. Het automatisch recht op deze hulp is er niet meer. Het beantwoorden van elke vraag wordt maatwerk. Hier ligt de grootste uitdaging."

Minder geld
Het Rijk heeft haar middelen doorgeschoven naar de gemeenten met een korting van 4%. Toch lijken de cijfers aan te geven dat gemeenten minder te besteden hebben dan die 4% korting. In 2016 en 2017 gaat er nog meer gekort worden op de rijksbijdrage aan jeugdhulp. Ook op dit vlak zullen gemeenten en zorgpartijen in de komende jaren goed moeten samenwerken om de volgende slagen voor elkaar te krijgen.


Meer informatie | http://www.regionoordveluwe.nl/

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Communicatie Harderwijk EMC Solutions
Schildersbedrijf Putten Van Losenoord
In Between Curtains en Carpets
Auto Garage - Putten Vakgarage Kievit
Nivoos Fashion Beauty Putten
Shiatsu - Putten Jacobi Shiatsu en Stoelmassage